Af Julius Krause
Inden Joachim Farshøj i august 2023 startede på journalisthøjskolen, havde han allerede lagt sig ud med topniveauet af dansk cykelsport – ikke kun på sadlen, men også som manden med mikrofonen. Derfor spørger Joachim til tider sig selvom, han ville kunne blive en neutral sportsjournalist.

Helt præcist skal vi tilbage til 1940 for at finde den mulige DNA, der måske tegnede Joachims interesse for sport – og journalistik.
”Min morfar var sportsjournalist, og jeg har altid været meget sammen med min morfar, og er derfor vokset op med hans historier, som jeg har været mega fascineret af. Derudover har jeg selv cyklet i 6 år, ikke på det allerhøjeste plan, men et fornuftigt plan, og at jeg har set cykelsport, siden jeg var meget lille.”
Forholdet til cykelverden er en stor del af Joachims hverdag.Igennem årerne har han trænet timevis med, i dag, store talenter inden for cykling, men Joachims overvejende drøm om sportsjournalistikken kan måske efterlade bump på vejen:
”Jeg tror ikke, det er et problem at være bekendt med kilder. Det er faktisk en kæmpe fordel at kende kilder. Jeg ved fra personlige erfaringer, at det kan være et problem at være venner med kilder eller se op til kilder. Når man stadig skal prøve at udføre en journalistisk handling,” siger Joachim, ”Jeg har en meget tæt ven, der blandt andet har vundet EM-guld, som jeg har haft fornøjelsen af at interviewe mange gange. Men i takt med jeg er blevet ældre og har fået mere forståelse for faget, synes jeg, det er et stort problem at lave interviews med kilder, man er meget personligt forbundet til, uden at gøre det tydeligt for læseren, at der er et forhold mellem journalisten og kilden. Det ville jeg have ønsket, jeg havde vidst, da jeg var 16 år gammel, og lavede det her interview for første gang. Også̊ selvom der ikke var nogen konsekvenser af det.”
Selvom Joachim i dag er opmærksom på sit interne forhold til sine kilder, når han arbejder i praksis, så kan den virtuelle verden også efterlade spor. Efter at have stiftet bekendtskab med cykelrytteren Hugo Houle’s personlige historie, delte Joachim i sommeren 2022 et sympatiserende tweet omkring cykelstjernen, der kort forinden havde mistet sin bror i et trafikuheld. I tweetet skriver Joachim til slut: ”Hold op, hvor jeg håber, han vinder i dag.”
”Jeg tror de fleste ville være okay med, at man som journalist udtrykker en holdning om, at er i hvert fald synes, at det vil være meget sympatisk hvis, Hugo Houle vandt den her etape. Så det eksempel tror jeg ikke, der har været et problem i, men jeg kan godt se, at det kan være et problem at kommentere eller interviewe cykelryttere eller generelt bare mennesker, som man ser op til.”
Selvom den unge cykelfanatiker er overbærende i forhold til at være partisk gør tvivlen om fremtiden som sportsjournalist til tider sit indtog.
”Jeg kunne finde på at vælge det fra, fordi jeg er for passioneret omkring det. Det kan måske kompromittere mit virke som journalist, at jeg har en holdning. Det andet er, at det muligvis kunne kompromittere mit forhold til sporten, at man ikke længere kan få lov til at offentliggøre sine holdninger. Jeg kan jo godt se det attraktive i at arbejde med noget helt andet og så stadigvæk få lov til at give den gas på Twitter.”